Cari Blog Ini

Selasa, Julai 31, 2012

Elastic band : Braces

Salam kawan-kawan,

Hari nie diba nk bercerita pasal perkembangan braces diba. So far dh ada la line yg lurus untuk gigi nie. But then Dr gigi diba nk sama kan center line barisan gigi atas dan barisan gigi bawah. Urgh! rasanya everytime visit pun mmg rasa sakit. Cakap jela pe je; ngilu gigi, gusi berdarah, gigi berdarah. I've been there. Tapi I'm not complaining. Mmg nk #chanteks kan? So hadap jela.Bukan nyer boleh mati pun. ( HAHA aku mmg hati batu)

So sampai mana tadi? nk samakan center line kan? 

Dr gigi aku gunakan elastic band. lebih kurang mcm dalam gambar kt bawah nie la.
credits to bales orthodontics
Aku dh masuk tiga bulan pakai mende alah nie. Tapi HAHA aku tak tukar hari-hari. Bila dh putus, baru aku pasang baru. Kena marah dengan dr, kali nie aku dapat elastic band yang kecik. Padan muka aku. Mmg hampir setiap masa putus. Sebab kecik sangat mana leh regang nor. So mmg gigi tuh dapatla center line yang #chanteks sekali.

Mula2 pakai, aku rasa " mak aiii, pelik giler kena pakai mende nie"

Si sepol pun pelik, siap cakap mcm kena ikat je gigi tuh.

-________-*


Family aku plak bukan perasan pun. Kan dalam mulut. Lagipun bukan apa. Cuma bila aku bercakap nampak elastic band tuh baru diorg tegur pe mende dalam mulut aku tuh. Siap cakap, dh la kena ikat ikut baris (braces), nie kena ikat atas bawah plak. -______________-*

So far aku ok jer. Sakit tak sakit, aku g je makan ayam goreng KFC. HAHA yg penting aku kenyang. Haish. 

Meh baca pe itu elastic band (braces) taken from getyourbraces.com

Wearing rubber bands improves the fit of your upper and lower teeth and/or jaws - the bite.  Rubber bands align your bite and are very important for the bite-fixing phase of orthodontic treatment, which is usually the longest and most difficult part of the whole process.  Our high-tech braces and wires will straighten your teeth relatively quickly, it is the aligning/fixing of the bite (the way your teeth and jaws fit together - "overbite" correction for example, as shown in picture to the right) that usually takes longer and determines when you're ready to get the braces off.  Your full cooperation and commitment with the rubber bands is required and will lead to the best possible orthodontic result in the shortest amount of time.  Yes, rubber band wear is vital to successful treatment, so always strictly follow the instructions and regiment we give you for wearing your elastics.
You should wear your elastics constantly, twenty-four hours a day including when you eat a snack, play, and sleep, unless otherwise instructed, taking them out only to brush, floss, put new elastics in, and very occasionally to eat.  Most of the time you should eat with your elastics in and replace them with fresh ones after the meal.  In fact, when you are eating you're really putting your rubber bands to work and your teeth will move even faster!  But, if they really get in your way during a big meal you may need to remove them, even though we urge you to keep them in if you can, especially during casual snacking. You should also wear them when you sleep.  Every morning, discard the previous day's elastics and replace them with fresh elastics from the packet we have provided for you.  If you play sports keep your elastics in unless you need to wear a mouth-guard.  After removing your mouth-guard, put the elastics back in.

You should change your elastics 3-4 times a day, at the very least every 12 hours, even if they are not broken, because after a while they lose their strength and elasticity.  It usually takes a couple of days to get used to putting in your elastics and at first you might need to use a mirror, but after a little practice you’ll be able to hook them up with your eyes closed.  If for any reason you run out or lose your supply of elastics, call or email the office and we will have a new supply waiting for you at the reception desk, or we’ll mail them to you.


perasan tak memula cakap diba last2 jadi aku?HAHA

Ahad, Julai 29, 2012

Payung Lace

Salam semua :)


awal minggu nie diba dapat satu lagi soalan :) 


Sori awak. diba tak jual pun payung lace. apatah lagi selain dari payung lace. Gudluck in looking your payung!:)

Jumaat, Julai 27, 2012

101 Pretty Printables

ok just wanna share something from this website  www.everythingetsy.com


happy D.I.Ying!


They have alot of printable gift tag and stickers for you guys to enjoy D.I.Y it ;)


oh please-please go here to see many beautiful stuff  :) 



Good Luck!

Rabu, Julai 25, 2012

Idea guestbook :)

Salam kawan2:) just wanna share these pictures :) 


from wedding ideas
from wedding ideas 
from wedding epicness
from business inspiration
maybe it is nice to have marriage advice, right?:)

Jumaat, Julai 20, 2012

Cara untuk menyewa kamera :)

Salam kawan-kawan :) ,

Hari nie diba nk share tips dalam menyewa kamera. Ada yang bertanyakan bagaimana nak sewakan kamera :) 


Orait. Diba share pengalaman diba yang dh sewa kamera polaroid for almost one year. Tak derla lama sangat. Tapi diharapkan dapat membantu kawan-kawan yang ingin berjinak-jinak dalam menyewa kamera polaroid nie. :)


Diba rasa yang paling kritikal semasa tempoh penyewaan. 

" Pe akan jadi kalo kamera rosak?"
" Pe yang akan jadi kalo kamera dh hilang / kena curi?"

Sebab tuh diba ada kenakan duit cagaran. Untuk jaminan kamera tuh akan berada dalam keadaan yang baik semasa dipulangkan. untuk wang jaminan, selalunya diba akan markup sampai harga beli asal kamera tersebut. So kalo jadi apa2, diba boleh terus beli baru kamera polaroid yang lain. Tapi still bergantung kepada masing-masing. Kamu boleh tetapkan berapa pun nilai jaminan tersebut. :) Tapi kena ingat wang jaminan tuh kena pulangkan kalo kamera dalam keadaan baik, bukan duit kita.


Macamana kalo kamera tuh hilang atau kena curi plak kan?

So far diba belum lagi ada experience kena curi or hilang. Dalam kes nie, diba tawakal sahaja pada Allah. Sebab kita dah ada wang jaminan yang kita dh kenakan pada pelanggan kita. 

Kita kena selalu follow up pelanggan kita dan kalo boleh terangkan segala prosedur kita awal-awal.Supaya mereka tahu kita bersungguh nk barang kita balik. 

Kalo boleh, beritahu waktu dan tempat pemulangan kamera semasa beri kamera untuk disewakan. Ini akan memberikan gambaran kepada pelanggan yang kita perlukan kamera tersebut untuk pelanggan lain :) 

Selamat berjaya!

Rabu, Julai 18, 2012

Colour Palettes

Love this colour!






all credit from design-seeds.com 

Selasa, Julai 17, 2012

Sarjana Makanan : Update II

Aku kembali ke tempat asal. Kenapa? Aku tak dapat kesan bahan yang aku cari selama nie dalam sampel aku. Kecewa? Its more than frustrating. Devastated. But then hey its part of the journey. What can be more thrilling than having another speed bump in your research? Ok la agak sedih la. Tipu la kalau aku cakap aku ok. 

Benda yang nk terjadi. Things happens for a reason. My parents and close friend keep pushing me to end it. Harap2 aku masih kental untuk siapkan saki baki perjalanan nie. 

Sekarang aku akan buat recovery. Maybe it is because of the concentration too low cause it cannot be detected. Through the recovery I can increase the concentration thus can be detected by the HPLC. Maybe. 

Isnin, Julai 16, 2012

Photobooth Promo!

July Promo is here!:) come and get it.hehe



for more info do contact me!:) adibahzack6@yahoo.com / 0162065767 

Rabu, Julai 11, 2012

Preloved item for sale.

I'm helping my sister selling her shoe.




Size 6. Wore once only. Bought at 2009. Price RM40 plus postage. Brand TSC connection. 3 inches high. Still in good condition.

for more info do email me adibahzack6@yahoo.com or call 0162065767 :)

Khamis, Julai 05, 2012

Canvas Printing Pricelist

Salam,


diba dh revise harga canvas printing 

diba buat a few sizes,

1. 9"x12" = RM52
2. 12"x12" = RM55
3. 16"x24" = RM80
4. 19"x25" = RM91
5. 20"x30" = RM104
6. 24"x36" = RM140 
7. 24"x42" = RM156

penghantaran akan dicas jika lebih dari 20km dari bangi. terima kasih 

untuk pertanyaan lanjut, boleh la hubungi diba di email adibahzack6@yahoo.com / 0162065767 :)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnangX