Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Khamis, Februari 16, 2012

yuran pengajian

salam sayang untuk semua

apa khabar semua?diba sekarang so far belum ada apa2 persiapan tentang perkahwinan.kalo ada pun bukan dalam masa yang terdekat.

sebab sekarang diba masih lagi struggle untuk habiskan master diba yang tak tau bila nk abisnyer nie.hehe

risau?mestila.sangat.pesal la kan aku tak abis2 lagi.tapi takpela nie kan dugaan dari Allah.lagipun bak pepatah " bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian"

minggu nie sepatutnya dh pendaftaran untuk semester baru.dan aku nk mendaftar untuk sem nie.tapi syarat untuk mendaftar ialah diwajibkan membayar yuran pengajian sebanyak RM1535 untuk pelajar master mcm aku nie.kejam?aku rasa mcm ala2 cter cerekarama yang part budak2 susah payah nk sambung belajar.huuu

so aku takder duit nk bayar yuran pengajian.aku tak la terus berputus asa.mcm tak thrill la plak.aku minta duit kt zakat.apa yang boleh aku ckp,sangat tak friendly dan susah untuk berkerjasama.

bukan aku nk mengaibkan ke apa.cuma aku nk memperingatkan diri aku dan kawan2 aku,yang walaupun tempat zakat tuh kita boleh minta yuran pengajian.tapi secara jujurnya mereka tak pandang orang macam aku nie.bagi mereka, orang yang menyambung pelajaran sehingga peringkat master dan PhD adalah orang yang berkemampuan dan mempunyai kelebihan duit dan masa untuk belajar.

aku sedih la kot.mungkin aku berjumpa dengan pegawai zakat yang salah la kot.dier boleh suh aku pinjam duit RM50 dengan 30 orang.aku rasa mcm satu penghinaan.hmm tapi sebagai manusia kita nie tak sempurna la kan.tak perlu la kan nk buat macam tuh.

aku rasa aku bukan manusia yang mudah menerima hakikat yang aku tak mampu untuk sambung pengajian sebab alasan yang tidak munasabah dari pegawai zakat tuh.so aku truskan dengan plan B aku. KWSP. penyata terkini aku pas keje kt kenny rogers 3 bulan hari tuh ada la dalam RM12++. tapi tuh jumlah akaun 1 dan akaun 2.tak kisahlah kan. tolak la mana2 yang boleh kan?

so aku pergi KWSP kt hentian kajang dan aku tanya kt kakak kt kaunter pertanyaan KWSP tuh.

aku : akak, saya nk keluarkan duit dalam KWSP saya untuk yuran pengajian saya
kak:  owh.. (sambil keluarkan borang) nnt sila isi borang pengeluaran untuk yuran pengajian nie
aku: akak, yang boleh keluar akaun 1 ke akaun 2?
kak: akaun 2 dik,kenapa?cukup tak?
aku: yeke?alaa.. akaun 2 ada dalam 3++ je.mcm tak cukup la nk bayar yuran
kak: owh...sikit sangat tuh kalo nk keluarkan.better adik takpayah keluarkan
aku: hmmmmm...baikla akak

aku keluar dari KWSP dengan hati yang pasrah.Ya ALLAH,aku tau Kau tak kan membebani hambaMu dengan beban yang tidak mampu dipikul oleh nya.

aku tak berputus asa.aku rasa aku akan keluarkan duit 3++ yang ada dalam KWSP tuh.masa nie aku tak bincang lagi dengan sepol.sebab sepol kebelakangan nie sibuk buat OT.aku tak nak risaukan dier.

then malam tuh dier tanya, kenapa dengan status facebook aku pasal yuran pengajian.


so aku cerita la yang aku perlukan duit untuk yuran pengajian aku.aku stress sangat.tak tipu.dulu ada duit  NSF.aku tak la risau sangat.belajar je.skrg dh extend so susahla tiap kali semester.

dier dengar dan dier ikhlas nk bagi RM5++ aku rasa lega.tapi risau gak.sbb dier bukan suami lagi dh macam tuh.haish.tp aku lebih kepada memerlukan la kan dalam waktu2 macam nie.dan sbb tuh gak la dier asyik OT.sbb nk bagi duit lebih kat aku.terharu ok.tak perlu bagi bunga atau coklat.cukup dengan perbuatan dier, aku tau dier sangat sayangkan aku.

so aku ada dalam RM3++ tambah RM5++ adalah dalam RM8++. baki lagi RM7++. aku rasa bayar selebihnyer guna duit RA aku.takpela bulan nie sengkek sikit ah..

setel.aku la rasa.sbb suma pun kena tunggu dapat gaji dulu.hehe.tuh plan yang bermain dalam minda aku.

Allah dh janji kan 

Atau siapakah yang memperkenankan (doa) orang yang dalam kesulitan apabila ia berdoa kepada-Nya, dan yang menghilangkan kesusahan dan yang menjadikan kamu (manusia) sebagai khalifah di bumi? Apakah disamping Allah ada tuhan (yang lain)? Amat sedikitlah kamu mengingati(Nya).
surah al naml : ayat 27

Bagi orang-orang yang berbuat baik, ada pahala yang terbaik (surga) dan tambahannya. Dan muka mereka tidak ditutupi debu hitam dan tidak (pula) kehinaan. Mereka itulah penghuni syurga, mereka kekal di dalamnya.
surah yunus : ayat 26


ada hamba ALLAH memudahkan perjalanan aku.siapa?biarlah rahsia.terima kasih atas pemberian.diba akan belajar bersungguh-sungguh.dier dh dermakan RM1++ untuk aku.


so aku dh ada RM9++.tinggal lagi rm6++. duit dr yang patut aku ganti masih lagi berbaki RM7++.boleh la aku gunakan duit dari dr.senang aku hendak pulangkan. yela dier kan supervisor aku.mestila aku kena bayar gak hutang aku tuh nnt.

Alhamdulillah.aku bersyukur.aku dredhai dan dilindungiNya.



3 ulasan:

hana yoriee berkata...

alhamdulillah..semoga dipermudahkan segalanya dik.

lovelyadibah berkata...

Thanks akak!huu

yati hashim berkata...

Dba, 1st time smpi cni..
Gud luck 2 u. smoga smuanya mudah2 belaka..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnangX