Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Ahad, Ogos 30, 2015

Dilema ibu tengah tunggu hari bersalin

Hurm serious aku stress. Stress dengan husband aku. Stress dengan parents aku. Stress dengan keadaan aku. Hurmmm emosi aku tak berapa nk stabil dua tiga minggu ni. Nak cerita kt sepol pun dia bukan nk pujuk ke apa. Dia anggap aku over reaction je. Hurmmm aku sgt stress bila sepol duk stress kan aku ckp kenapa takde lagi contraction. Haih la kalo aku ni dh pernah beranak takpe la, ni first time kot. Mana la aku tau. Tensen sampai menangis. Dia duk nk compare orang lain bersalin dengan aku. Aku baru 37minggu belum apa2 tanda lagi. Kalo aku nk bersalin pun, ko tuh dh ready k nk sambut anak ko? geram sgt. Duk dgn aku pun main game kt hset je. Dh penat, g tdo. :( Ahhh aku mmg tak stabil. Dengan keadaan family aku masih dlm keadaan berduka, aku tak rasa seronok pun nk bersalin. Aku cuma nk keadaan ni cepat berlalu. Biar parent aku tak susah hati nk pikir pasal aku. :(
 
Aku basuh baju baby. Yang ada dalam bag emergency untuk ke hospital. Cuma belum ada pampers. Aku tak la excited sgt. Basuh pun sbb mak sepol dh bising asyik suh basuh. Rasa macam susah je nk bersalin. Aku smpai fikir aku ni boleh survive k lepas bersalin. Dengan apa yang dh berlaku, aku pun tak kuat nk teruskan. Dengan hutang sepol yang melampau banyak, time ni jugak la sepol nk guna duit untuk roadtax kereta dia. Rasa mcm petanda je. Lemas dalam keadaan ekonomi Malaysia yang makin teruk.
 
Aku kebelakangan ni sangat negatif. Sangat rasa down. Sangat tak kuat. Aku rasa aku nyer mood tak stabil. Aku cuba nk positif. Tapi aku mcm byk layankan je perasaan aku ni. Baca quran tapi tak jalan jugak. Banyak sangat dalam fikiran aku. Aku tak leh nk fokus untuk baby ni. Aku pun tak pasti aku perlukan atau tidak sokongan dari kawan dan famili. Kadang2 aku mmg berharap aku mati. :(

4 ulasan:

mairah mairah berkata...

sbr sis..masa pregnant mmg akn kdg2 rasa tertekan n cpt moody..mcm sy dulu..smua bnda sy xpuas ati..tp klu boleh bwk bsabar, ingt, kesian kat baby..dia pun sedih klu awak sedih tau..sbr ye.nanti dia dh lahir, tengok muka baby, hilang smua rasa sakit, penat & stress.. InsyaAllah.. sy doakan moga d pmudahkan semua urusan.. Aamin..

Didie Kamila berkata...

Banyak2 kan sabar dan selalu ingat Tuhan..
Die uji hamba nya berdasarkn kekuatan hambanya..
Die tau awk kuat utk terima ujian tu..
Jgn selalu sedih2..
Kesian baby..

Tanpa Nama berkata...

Sabar sis, fikirkan baby je. Yang lain2 tu boleh tolak tepi dulu. Just enjoy ur moment dgn baby dalam perut. Insyaallah semuanya akan OK. :) Selamat bersalin ye!

orked violet @ SYA berkata...

sabar dear.. arini kite bace mcm2 entries. ade entries pasal ttc, entries gugur, bersalin, mcm2.. mmg time pregnant byk pikir negative, tp xpe.. remind balik kt diri yg org laen pon same. kite pon slalu sentap. ngeee

pastu awak.. kwn2 kite slalu pesan. down mcm mane pon, pikir pasal baby je. ignore je rase nk majok kat husband tu. eh, husband awak ok lagi taw ngadap hp maen game. ade husband org laen, ngadap hp layan pmpn laen. haaa.. mintak jauh la. but kdg2 nk pikir positive nih, kite kene pikir yg life kite best. compare ngn yg lagi terok tu. chill k. moge selamat deliver nnti =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnangX