Cari Blog Ini

Isnin, April 30, 2012

how to handle stress 101

salam sayang untuk semua:)

dis is my opinion. lain padang, lain belalang.lain orang lain caranya.

1. tarik nafas dan bertenang. (ok sebab aku selalu lupa nk bernafas bila panik nor)

2. pejamkan mata dan pikirkan masalah dan penyelesaian (if melibatkan penyelesaian masalah)

3. kalo stress sebab benda yang tidak disebabkan masalah (contohnya apa yang plan tidak menjadi, atau terlupa sesuatu yang tidak mungkin dapat diperbetulkan), sila jangan panik. anggap sahaja dugaan dari Allah. 

4. kita manusia yang lemah. sentiasa la ingt kepada Nya.

5. diba selalunya akan g solat or amik wuduk.

6. kalo boleh elakkan dari marah2.senyap semasa tgh stress adalah yang terbaik.sebab apa2 yang kita cakap semasa stress mungkin membuat kita lebih stress nnt.

7. well, berfikiran positif selalu buatkan aku nampak ceria. so why not give it a try?

8. try to be as plain as can be. orang lain suka tengok kita dalam keadaan yang menyedihkan. tak pun diorg akan seem to be comforting. (hahaha aku nie suka suki je nk ckp mcm tuh)

9. jgn risau. Allah sentiasa ada untuk kita. we are never alone. He hear us!

10. kawan2 kan ada.try having a quality conversation with them. not necessarily have to be about us.global problems, gosip retis. hahahaha


sama2 la kita ceria.:P 

Sabtu, April 21, 2012

Thephotoboothcorner

salam sayang untuk semua :)

memula diba nk minta maaf banyak2.sbb diba dh hilangkan semua phone nombor dalam handset maxis diba 0176571345. 

pada kawan2 yang berurusan dengan diba especially atie dari ttdi.diba tak tau mcmana nk contact awak.huuuu..sori my bad. please sms me back or call k!sbb tarikh awak suma dh dekat.haha.


0176571345 / 0162065767 

Isnin, April 16, 2012

Gadai Emas

salam sayang untuk semua :)

hari nie diba nk share something yang diba buat hari nie.diba rasa pengalaman nie sungguh berharga sebab diba 1st time buat gadaian emas.kenapa diba buat?senang cerita untuk pengaliran wang tunai.tgh2 bulan mcm nie mmg sesak.tambahan pula, supervisor aku lambat memperbaharui kontrak aku.apa lagi?idea nie pun dh kira langkah terakhir memandangkan aku tak mahu berhutang dengan sesiapa kerana aku masih mampu untuk mencari rezeki.

emas adalah pelaburan bagi yang pandai menggunakan nya. emas selain menjadi perhiasan, ia juga dapat menjadi sebagai aset beku kita macam rumah dan kereta.

so enuf said. aku pergi ke ar- rahnu untuk gadaikan gelang emas ibu ku.sebenarnya aku nk gadaikan rantai emas aku yang dh lama ada di leher nie.tapi ibu mana yang sanggup susahkan anak2 nya.dier sukarela bagi gelang bulat patah miliknya.sedih?pengorbanan ibu akan aku kenang.dan aku akan tebus emas nie nnt bila dapat tunggakan gaji nnt.

mula2 emas itu akan ditimbang berat kering.yakni berat semasa diterima.kemudian berat semasa basah ditimbang.kenapa? ia mengikut hukum archimedes. :) dimana berat objek adalah berat cecair yang keluar dari bath tub.


untuk mengira ketulenan emas. kita perlu kedua2 berat.kenapa?

bila kita beli emas mesti ada yang campuran dan ada yang  tulin kan? then mcmana nk tau.by seeing this graph. karat berkadar dengan nisbah berat dalam air kepada nisbah di udara.

maknanya makin tinggi karat.makin rendah nisbah berat air kepada nisbah di udara.


berikut adalah cara2 mengira ketulenan emas (sumber dari sini)


Berikut adalah cara untuk menguji emas anda dengan menggunakan kaedah graf di atas:

1. Mula-mula pastikan menimbang emas anda dalam keadaan normal dan ambil berat dipaparkan pada skala. (Dalam contoh ini saya menggunakan cincin kuning dengan berat 9,84 gram, dan cincin kemerahan dengan berat 4,66 gram)
2. Kemudian letakkan plastik yang berisi air yang kira-kira cukup untuk membuat emas anda tengelam di dalamnya, jangan sentuh bahagian bawah dan tidak ada bahagian dari emas di atas permukaan air.
3. Lepas reset penimbangan anda, sehingga menunjukkan angka sifar – dalam kedudukan di atas timbang air. (Jika anda tidak boleh dapatkan sifar, catat nombor yang tertera pada skala dalam kedudukan ini – dan kemudian selepas itu tolak berbezaan).
4. Sekarang ikat emas yang anda ingin uji dengan benang dan memasukkan perlahan ke dalam air dengan memegang benang sampai semua emas terendam dalam air tetapi tidak menyentuh dasar gelas plastik. Kemudian bacaan yang dipaparkan dengan skala anda. (Dalam contoh saya di atas gram cincin kuning direkodkan 0:55, dan 0:33 bagi yang merah)
5. Ambil bacaan kering dibahagi dengan bacaan basah tukar dalam bentuk peratus. (Dalam contoh saya di atas, cicin kuning 5:58% dan cincin merah 7:08%).
  

6. Buat satu garisan lurus dari paksi Y pada graf di atas bermula dari nilai peratusan hingga menyentuh garisan lakaran yang sesuai dengan emas yang diuji (kuning emas menggunakan graf kuning kemerahan dan emas menggunakan graf merah). Pada titik sentuhan, tarik garis lurus kebawah paksi X- maka itu adalah nilai karat emas. (Dari graf kedua di atas anda dapat melihat bahawa kelas saya cincin 21 karat kuning dan merah cincin-hasil hanya 12 karat).

Ujian yang diterangkan di atas secara teknikal tidak akan mampu mengesan pemalsuan emas dengan logam lain yang mempunyai sifat sejenis emas seperti Tungsten. Setiap ujian selalu ada kelemahan dan kekurangan. Ingin saya ingatkan, sila rujuk mereka yang lebih arif, cara saya terang diatas mungkin boleh membantu tetapi ia sukar kerana anda perlukan pengalaman dan penelitian yang lebih kerap dengan kata lain selalu buat.


satu pengalaman yang menarik dengan mengira nisbah berat dalam air dan berat di udara.kita boleh tau berapa karat emas itu. :)

Sabtu, April 14, 2012

sony xperia or nokia lumia

hehe salam sayang untuk semua:)

tau tak nie bukan blog gadget?bagus.aku skrg tgh berangan.ok. BERANGAN. haha kena capslock kang ada yang ckp bukan2.hehe

aku suka la dua2 jenis handset nie. ukeeee angat!!!hehe

dari teamphone
dari amanz
mesti best kalo dapat kan.kan?? hehehe. *hint2 untuk mr sepol* hehe

aku taknak ipon.ipong sangat mahal. *lehhhh mcm la tepon yang atas nie murah sgt*

alasan je tau. pe pendapat korang??:)

Khamis, April 12, 2012

bila orang asyik bertanya

salam to all

hurmmm..mcmana nk ckp eyh?lama dh tak blogging.sebab nyer dh takder apa nk dicakapkan dan di kongsikan.kehidupan aku pun lebih complicated dari mana2 kawan2 aku.mungkin sebenarnya mudah je. cuma aku rasa cabaran untuk aku. kenapa aku tulis pun aku taktau.selalu pun kalo tulis mesti padam lepas tuh. dh beberapa kali aku rasa mcm tak sesuai je untuk kawan2 aku baca.

sekarang aku malas giler nk g wedding kawan2 aku.MALAS.aku saja cari 1001 alasan taknak pegi wedding kawan2.kenapa?

aku malas nk kawin. ye. MALAS. aku tak rasa aku berkemampuan utk berkawin dalam masa 5 tahun nie. eventhough sepol is so pumped up utk kawin. tapi aku rasa the opposite. aku tak nak kawin. tak nak. kapish.

aku tau kawin tu impian bagi dua insan yang bercinta. tapi...tapi...arghhh..aku takboleh.tolong la jangan tanya kenapa.aku susah nk cakap.(haha tp aku tulis nie kenapa dol)

kepada yang mengharap terjadi nya magis (magis k?) boleh berhenti mengharap.sbb aku dh malas.HAHA

terima kasih sepol. mungkin boleh rekomenkan orang lain?


Rabu, April 04, 2012

Wonderful April Promotion!:)

salam sayang untuk semua:) 

just nk share this month promo for Thephotoboothcorner.

so spread the words kawan2 :)

if anything just email diba adibahzack6@yahoo.com / sweetadibahzakaria@gmail.com

or call/sms/ wassap me. 0162065767, sms/call 0176571345

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnangX