Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Isnin, April 30, 2012

how to handle stress 101

salam sayang untuk semua:)

dis is my opinion. lain padang, lain belalang.lain orang lain caranya.

1. tarik nafas dan bertenang. (ok sebab aku selalu lupa nk bernafas bila panik nor)

2. pejamkan mata dan pikirkan masalah dan penyelesaian (if melibatkan penyelesaian masalah)

3. kalo stress sebab benda yang tidak disebabkan masalah (contohnya apa yang plan tidak menjadi, atau terlupa sesuatu yang tidak mungkin dapat diperbetulkan), sila jangan panik. anggap sahaja dugaan dari Allah. 

4. kita manusia yang lemah. sentiasa la ingt kepada Nya.

5. diba selalunya akan g solat or amik wuduk.

6. kalo boleh elakkan dari marah2.senyap semasa tgh stress adalah yang terbaik.sebab apa2 yang kita cakap semasa stress mungkin membuat kita lebih stress nnt.

7. well, berfikiran positif selalu buatkan aku nampak ceria. so why not give it a try?

8. try to be as plain as can be. orang lain suka tengok kita dalam keadaan yang menyedihkan. tak pun diorg akan seem to be comforting. (hahaha aku nie suka suki je nk ckp mcm tuh)

9. jgn risau. Allah sentiasa ada untuk kita. we are never alone. He hear us!

10. kawan2 kan ada.try having a quality conversation with them. not necessarily have to be about us.global problems, gosip retis. hahahaha


sama2 la kita ceria.:P 

2 ulasan:

choclairissa@intan marliana berkata...

i pun sll stress diba..mcm2 pk dlm kepala smp termimpi2..huhu..tq for the tips :)

♥ balkidz_hunny ♥ berkata...

aku stress makan aje, tu yg makin gemok.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnangX