Cari Blog Ini

Isnin, Mac 23, 2009

Macamana nk hilangkan perasaan marah.....

salam...aku bukan nya perempuan yang suka nk berterusan marah...aku pun cari r paper yang leh redakan perasaan aku nie...

thanks to nur...sori if amik recklessly...and thanks for the wonderful tips...sgt2 berguna...

Macam mana nak hilangkan MARAH eh? Hah! ni NUR ada TIPS camna nak hilangkan MARAH tu...

A) Mula-mula kita perlu malu dengan ALLAH SWT akan segala tindak-tanduk kita. ALLAH memerhatikan segala perlakuan dan sikap biadap kita.

B) Bila datang rasa hendak MARAH, ingatlah kita ini hanyalah manusia yang hina.

C) Banyakkan berdiam diri dan berdoa kepada ALLAH agar ALLAH selamatkan kita daripada sifat MARAH.

D) Hendaklah ingat kesan daripada sifat MARAH itu mungkin akan membawa kepada PERMUSUHAN dan pembalasan DENDAM dari orang yang anda MARAHi.

E) Cuba bayangkan betapa buruknya rupa kita ketika kita sedang MARAH. ianya lebih buruk daripada perlakuan seekor binatang jikalau anda di dalam keadaan yang MARAH.

F) Apabila datang MARAH, banyakkan baca TA'AWWUZ ( A'UZUBILLAHI MINAS SYAITANIRRAJIM) kerana MARAH itu datangnya daripada syaitan. (Hadith)

G) Apabila MARAH sedang memuncak, ambil wudhu' kerana wudhu' dapat menenangkan api kemarahan yang sedang membara. (Hadith)

H) Jikalau tidak boleh hilang MARAH dengan hal tersebut, hendaklah tidur. Kerana ianya akan meredakan perasaan MARAH apabila bangkit daripada tidur. (Hadith)

I) Tauhid kita perlu tepat. Setiap sesuatu itu datangnya dari Allah dan akan kembali kepada Allah.


KENAPA KITA PERLU MARAH??

Kalau kita bersalah, kita tidak suka orang memarahi kita. Maka begitulah orang lain yang melakukan kesilapan juga tidak suka dimarahi. Tegurlah dengan lemah lembut dan kasih sayang.


Jaga Diri
Hiasi Peribadi

Ilal Liqa'.:.NiYaZ NuRKaSiH.:.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnangX