Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Jumaat, Februari 11, 2011

Photographer

ok..sekarang meh kita cerita macamana nk pilih photographer..:) HAHA..aku mmg suka bab amik gmbr sebenarnya..jadi model utk kamera bukan tukang amik gmbr!:P


sapa pening pasal photographer??sila angkat tangan!hehe~


meh kita tgk pe yang nk pening2 kan pasal photographer nie??


mula2 kita tgk pe yang kita nk..huu~.. contohnyer macam saya:)


untuk majlis jeng3..[ah gedik plak]


1. 1 outdoor potraiture session (saya mau!) hehehe
2. 4 hour event coverage (huu~..still confius 3 jam better k or 4 jam)
3. 1 photobook album .
 yang nie ada 3 jenis kalo xsilap. custom album,photobook album dan magazine style album


custom album:kalo custom nie yang tipikal album gambar 2 dier leh mcm2 gaya:) leh wt mcm2 gaya kot.dh kata custom ye x??haha [nie normally diorg charge rm300 termasuk editing..leh bertambah mengikut photographer] owh..custom album nie ada dua jenis crystal clear cover or leather cover:)
dari aresharith
dari aresharith gak:) nie la custom nyer kawan2:)


photobook album:photobook album nie plak kalo xsilap dier mcm buku:) kulit dier xkeras mcm custom album..[nie rasa murah skit..kan??hahaha]
nie dari zahir turion..korang pegi sini[link] utk tau detail pasal photobook!!:P


nie dari black muchroom:)


magazine style album: nie sama mcm photobook album kalo xsilap..hehehe~..tp ada citer2 skit la kan.kata majalah..hehehe
dari sini [klik]


4. 1 DVD with unlimited shot..hehehe~
5. nk photo frame ok yang nie ada mcm2 size 4R,12R dan 16R if nk tau detail leh tanya pakcik google xpun pg link nie [link]


4R:kalo xsilap 4R 2 mcm gmbr2 yg besar mcm kita sll print byk2 dari kodak kamera zaman dolu2 2..hehe


12R:12R plak kalo xsilap mcm besar saiz laptop..yang tutup tau!:P


16R:16R 2 plak yang sll kita print utk letak kt dinding rumah 2..hehe:P besar wooo..heeee




so pe yang penting nie??:) kita mestila tau pe yang kita nk kan sblm kita nk pilih photographer yang baik untuk kita kan??


tp nie pandangan aku yang asyik2 tgk gmbr orang kawin jer..HAHAHAHAHA


1. aku sangat suka kalo photographer 2 leh main dengan lighting yang ada ..walaupun mmg la best ada flash bagai..tp aku nk gak kalo photographer 2 leh main dgn warna matahari k malam k..HAHA


2. aku suka angle yang tak tersangka..[haha..abaikan bahasa aku] macam tiba2 dier amik gmbr holding hands k..or simply gmbr kita dari belakang:) aku mmg suka gmbr yang xmelibatkan muka..HAHAHA


3. aku suka sangat kalo dier dapat tangkap gmbr candid!yes!sbb gmbr 2 lagi nmpk "alive" HAHAHA..aku mmg kuat berangan!


4. aku simply akan jatuh cinta kt gmbr yang leh fokus pada aku walaupun ada ramai orang kt situ..HAHA..


5. aku jugak nk gmbr yang diambil 2 xbyk sangat diedit..aku mmg la nk gmbr cantik..tp aku suka natural gitueww..


6. aku juga suka gmbr yang leh nmpk sesuatu pergerakan..susah wooo..mmg aku akan ternganga jer tgk..hehehe


7.aku suka kalo photographer 2 leh guna kan props or pe je yang ada kt tmpt di ambil gmbr dan jadikan cerita dgn kita..hehehe


8.tp aku xsuka gmbr lompat2!!heee...


9.aku prefer gmbr yang nmpk sweet rather than gmbr yang nmpk horny..HAHA


10. aku suka kalo muka aku nmpk mcm tuan puteri dari kayangan..HAHA..[ok2..abaikan..]




byk gak yang aku suka nie..:) hepi hunting to me and korang suma!:)


ps:xsabar nk jumpa ramai blogger hari sabtu nie..suma rasa pun ada nie..malu,sonok,excited..hahaha~..sapa2 lagi g wedding LALA??

6 ulasan:

cik syahira (a soldier's gf) berkata...

assalamualaikum adibah.

saya pun sedang draft idea-idea menarik yang perlu di capture secara candid oleh OP. selainnya serahkan pada yang pakar. hihi.

lovelyadibah berkata...

wslm syahira!:) hehe~..sila la tgk gmbr kawin secara pukal! barula comel je candid nyer nnt:)

Rilla berkata...

Dear, my opinion la, better ambil OP yang tak ikut hour, tapi ikut event. So tak kisah la event tu lama mana pun, dia tetap cover. PAstu cari yang tak berkira sangat. Ada yang insist untuk outdoor same day. Lepas tu dibuatnya hari tu hujan, paksa jugak perantin tunggu sampai ujan habis sebab kena buat outdoor hari tu gak.

♥♥ Kasut Pink ♥♥ berkata...

Saye pegi kenduri lala! **smbil angkat tgn tinggi2**

~ NANA ~ berkata...

4 hours working coverage tu for me sangattt la singkat...coz ramai je photographer yg offer dari kul 8am till 7pm...hehehe

lovelyadibah berkata...

rilla: owh..nie maklumat yang berguna..xtau la plak..kena tanya la pasal nie kt photographer.. ada suggestion x??

kasut pink: alor..kita datang lambt td..kalo x,leh jer jumpa kan kan??

nana: ye k yang??sapa eyh?nk survey nie..huu~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnangX