Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Jumaat, Jun 17, 2011

persiapan tunang?

salam sayang untuk semua:)

apa khabar semua?sihat? yer untuk pengetahuan kawan-kawan,saya memang belum bertunang.dan persiapan untuk tunang pun xder pe lg.persiapan pun masih pada peringkat perangkaan dan meletakkan budget.HAHA..

still bila budget,things yang kita kena consider is what is important and what is not.since duit xberapa nk ada, so dh calculate siap2..envy those yang dapat tajaan from FAMA [father n mother] for at least the essential thing.tp hey,lain orang, lain pengalaman.right?

nk list pe yang budget 2..

hantaran [secara kasar around rm600 ]
cincin [secara kasar around rm500]
baju tunang [harap2 lebeh kurang rm400 paling maximum]
photographer [rm400 la kalo leh..just shoot n burn]
catering [rm500 paling maximum]

total damage: rm2500. still rasa mahal..sigh..

lain? HAHA..maybe kalo ada rezeki lebih leh la kot.hehe..

korang ada tips kot2 mana yang leh kurang..or else maybe have some opinion..:)

29 ulasan:

anaztasias nora aira berkata...

hai dba comel :) saya tunang haritu 100% sendiri. xleh la ency dgn saya ye hahaha.

btw Insya Allah... urusan yang baik akan dipermudahkan.. kekadang rezeki xdiduga.. apapun selamat membuat persiapan tunang :)

LisaLisut berkata...

diba,honestly i tatau u tak tunang lg ok?zimi tu i tau la.hahaha.

ooo budak kecik ni br nk tunang eh.alololo...2500 sama pakej dgn i utk sanding wei.hahaha...

quite alot tu.nt i buzz u n bg sikit tips ok?eceh..tatau la if u nk ikut ke x.sbb i mmg ad hoc n budget dlu masa tunang..(bak kata org2 pd i dlu, bazir je tunang2,kawin trus.now i dh faham apa mereka maksudkan.haha)

sorry terpanjang.tp ade duit apa slhnye ye tak nk tunang.hihih
gud luck k!

miss puteri berkata...

hee. catering tu untuk berapa org dear? bju tunang boleh sewa aje.hee. put dulu makan je dah abis 2000.huhu. sedara mara ramai+rombgn ramai. kurang dari 4000 kot total kos lebih kurang. tu pun gubahan hantaran makcik sponser.

sk berkata...

dba.. takde tips ape pon. just masa kitaorg nak kawen dulu, kitaorg baru terpikir, patutnya time tunang sy bg kasut as hantaran kat KH. sbbnya bila nak kawen, kena beli 2 pasang kasut utk dia; satu utk buat hantaran (kasut casual), satu lg dia nak pakai time kahwin (kasut kulit). kalau dh bg kasut awal2 time tunang, kan dah jimat duit.. err paham tak cite nih? hehe

moral of the story, brg2 hantaran tunang better bg bende2 yg kita akan pakai utk kawen nnt. cthnya mcm kain utk nikah, kasut kawen, etc2. n lelain makanan mcm manisan jek. so bleh jimat. masa kawen baru all out bg hantaran brg2 lain.

ish panjangnya komen haku. hahaha

salju jenny berkata...

wah nak tunang! good...kene ade rm2500 lah...minimum..ni kalo xdpt tajaan fama lagi mahal as me..hukhuk

K.I.N.A berkata...

baju boleh cut sket..baju tunang aku 250..:)

UyaRayza berkata...

baju tunang uya 150 je heheh..random art studio tgh wt promotion skang try2 la tgk hehehe..ble cut cost lg nie hehehe..gudlak dear hehehe...do what u think best for u n yg penting u suke heheh..biar la org nk ckp ape hehehe

A.N.A berkata...

dba:lala pn blm tunang lg n dlm perancangan..lala fikir masa tunang hantaran just yg simple2 je..lala ade wat preparation list 4 e-day..kalu blh mmg nk cut cost la..alhamdulillah family lala boleh masak sendiri,maybe dh cut cost kt situ..ye ke?huhu..mcm KH ckp pn btl hantaran masa tunang bg yg boleh diguna masa kawen..atau pn mcm blogger puan sue(asam,gula,garam)x silap lala la ye penah baca 1 entry dia,masa tunang dia dh bg brg yg kiranya berbaloi la..so,masa diaorg nikah husben dia hanya bg utk batal air sembahyang mcm tu la...mcm OP,kalu ade kawan2 yg ada DSLR n boleh kawtim ngn dioarg pn okeh...

panjang pulak entry lala...hahaha..sorry..

p/s:if puan sue baca komen nie jugak,maafkan saya kalu tesalah ye..

amy fahmi berkata...

aku tunang dulu budget lari lintang pukang. nyesal gak.
yg untung kitorang hantaran dah siap bagi baju and kain nikah. leh la guna. :)
maybe ko leh cut kat baju tunang. boleh dapat lagi murah tu..:

cikFM berkata...

catering tu utk berape org? n nak bg makan ape? selalunye depends waktu bertunang tu.mcm my opismate tunang lepas asar so wat minum petang je la. jimat sikit than nk wat makan untuk lunch..

zimie berkata...

dba, kau punya sama dengan aku je.heheheh.

cuma baju tunang takla sampai 400 kot.pastu veil pun pinjam kawan.nasib baik free.hehe.lagi satu, kena prepare awal2.kitorg 2 tahun lepas dah start mengumpul untuk tunang.cincin dah beli 2 tahun lepas.tu yang tak terasa sangat.photographer tu boleh dpt kurang lagi kot kalau 'atas kawan'.zimie sbb guna encik tunang punya kawan 1 club.so rm350 je.siap album lagi.baiknyeee kawan dia tu.

goodluck ye dba! cayok2 ;)

lovelyadibah berkata...

nora: HAHA..jeles lite2 je.hehe..amin!harap2 la.usaha dan tawakal:)


lisa: HAHA..yer..budak kecik nie baru nk tunang.pelis lisa.pening dh nie nk cut tang mana lg nie.t email k xpun PM..thanks alot babe!

put:whoa..mesti best!sebab meriah:)xramai pun.budget dalam 100-150 orang jer.

sk:cop!kiranya bg hantaran untuk nikah tp bagi time tunang?xpe2..t i tanya u lebih lanjut.hehe

azny:haha..br je nk tunang.lum pun tunang nyer.haha.reli?ic..orait babe!thanks alot!

kina:haish.tetiba aku pun rasa leh cut kt situ.

uya:owh..diorg ada photographer eyh?ingt video jer.will do.thanks alot uya.

lala:owh..br fhm pe maksud sk.kiranya t masa nikah dh xbg brg la kan?:)photographer pun still kena bayar kan?alang2 bg kt professional kot.

amy:owh!nampaknyer korang memberi idea yang bernas!cut budget untuk baju.hehe

kaklong berkata...

wah....semua bagi cadangn yg terbaik tu..bgus la..

klo cik dba nak tgk kak long nyer check list pun ade gak..kak long nyer majlis akan berlangsung 3hn julai ni..lagi 2 mgu je lagi..

erm, byk betul anggaran cik dba nie, sbnr nyer jgn wsau, kata pun anggaran kan..tak pe..klo cik dba nak cut cost boleh..carik sponsor ngn sedara2 atau kwn2 yg baik hati sbb biasenyer hantaran tunang byk mknan jer..jgn wsau k.

yg bkenaan dgn mke up, klo ade kawan yg pandai tacap sikit2 pun ok sbb tunang tak perlu make up tebal mcm make up nikah atau bersanding..dah jimat lagi kat situ.

kalo yg catering tu, betul gak kata cik lala, kalo mak atau family boleh masak sendiri...dah syukur n jimat kat situ.

erm, yg bkenaan dgn PO tu btl gak..mcm kak long, masa mjlis kak long pun kawan kaklong dah sponsor nak tangkap..die ckp hny posing je..

pe2 pun cik dba jgn wsau k..byk kan servey lagi n bincang ngn family na...good luck

lovelyadibah berkata...

maria: xramai sgt.100-150 lebeyh kurang la mcm 2..owh!aah kan?thanks dear.idea yang bagus.aku suka!:)

zimie:baju tunang patut murah je kan?haish..aku hover estimate plaks.kira photographer leh kurang lagi eyh?leh r try t..huuu~

nida-razak berkata...

dba..tinggi jugak bajet dba tu..nida aritu guna duit sendiri gak,so mmg cut cost..nida banyak habis kat hantaran,roughly ari tu lebih kurang macam ni:

hantaran [secara kasar around rm700 ]
baju tunang [rm200]
pelamin (rm300)
photographer [adik saje]
catering [rm300]

so total lebih kurang rm1500..
yang mna dba rasa ley cut cost, dba try cut cost la..tp klo dba rasa dba ok ngn cost tu, go on je la..

bruce lee berkata...

hi dba, tips from me, kalau nak save kat baju, better amik pekej tunang, slalu pekej tunang termasuk baju, makeup, accessories, viel.. but depends on butik pengantin.. dulu rasa nyesal coz xmik pekej, semua lain-lain, ini semua sbb xwat budgeting~ huhu.. btw good luck! :)

lovelyadibah berkata...

kaklong: hoho..dh terjah blog kaklong:)wah,xlama lagi jer 2..dup dap dup dap:)

hope ada la kan nk sponsor.tp still xleh harap sgt.kena bergantung pada diri sendiri.

makeup mmg nk makeup sendiri jer.so awal2 dh strike out.

cian la nk bagi ibu or family masak..biarla ada org lain yang masak.

hurm..kalo xder budget sgt maybe strike out OP gak.sob sob.

thanks love!

nida:wah!nida xder bg cincin ke?dba xder pelamin pun dh mahal.kena rebudget la mcm nie..huhu

bruce lee: sewa eyh?hurm..aah kan pakej siap untuk tunang.will think about it!:)thanks bruce lee:)hehe

Q berkata...

Ingat dah tunang!hahaha dba, apa2 pon kalau dah ada bajet cari lah pakej bajet..hihi atau pon byr skit2 supaya tak terasa sangat..kalau skit2, kita tak berapa sedar baper bnyk yang keluaq (which is not good for your pocket, but good for your mental)..hahaha cadangan jer!

Ms and Mr Red Ribbon berkata...

dear, tak tahu nak bagi tips aper... just nak cite pasal bertunang saya:

- baju = pakai baju seragam kahwin abang saya (mak saya punye sebab xketat&see thru macam saya punye hehe) so kira FREE la... pikir2 just tunang je bukan nak apa2 pon... just perkenalan dua family jek...

- cincin = dalam adat, dua2 lelaki yang siapkan, total dalam RM1,600 for both of us dan cincin nie akan pakai untuk cincin kahwin gak (just pindahkan ke jari tangan kanan)

- photographer = pakai abang & sedara mara jer, memang xbanyak gamabr cantik hari tue sebab saya xsempat brief diorang... sebetulnye pakai kawan2 for me dah cukup, as i said before my main concern is the wedding, tunang just berkenalan dan tentukan date sahaja..

- hantaran = lebih kurang RM700 kot, dan half of it only for dekorasi dulang hantaran! sob sob :(

- catering = hari tue tamu dalam 100 orang max, family dekat2 jer... family pon dah ramai kan hehe... habis RM1k dah sekali sewa kerusi. kalau kurang dari 100 orang bole lagi kurang kot...

lovelyadibah berkata...

Q: haha..tau xpe.br je nk jd petunang.haish.kalo byr skit2 pun ok kan?mcm cincin leh beli awal kan?haha..ayat nk sedapkan hati.huuuuu

Mr n Mrs ribbon: huhu..bestnyer bj free!!cincin lelaki yg sediakan!!hahaha..thanks dear.dba ingt kira skali.huhu.. Kiranyer awak abis byk kt makan la kan?huu..thanks love!

tiramisu berkata...

x dapat nak membantu, cik dba sayang... tira x bertunang, bajet! huhu...

A.N.A berkata...

dba rancang bile majlis tunang?dba ade nk bg cincin utk lelaki ke?

cik syahira (a soldier's gf) berkata...

assalamualaikum dba.

1st, congratulations dear! rasanya macam dah tak lama je lagi ni. budget dah released. hihi.

semua dah bagi comments yang membina. since syira buat preparation almost 1-2 years, end up bila kira-kira semua rasa macam tak percaya yang kita dah over spend!

bila ada duit sikit, beli 1 barang. then next months buat lagi. lama-lama tak sangka yang kita berjaya kumpul duit sebanyak itu.

cincin, rasanya pihak lelaki yang sediakan. so dah save the cost disitu. baju either ambil pakej sewa butik pengantin atau beli ready made yang bersesuaian dengan theme.

tapi, makanan kalau boleh jangan budget sikit sangat kecuali dba nak buat high tea.

personally, biarlah kita spend lebih sikit pada makanan sbb nak menjamu org makan.

last sekali, kalau rasa budget dba tight hantaran tu lebihkan pada makanan dan beli kain pasang baju nikah lelaki siap-siap.

hihi.. TQ.

nida-razak berkata...

haah dba..nida xda bg cincin kat dia..dia je bg nida..time kawin nanti baru nida bg dia..pelamin tu last minit nida nak..hehe...dba try la cut cost mna yg boleh.. =)

hana yoriee berkata...

waahh..dah byk org bg tips..hihi..masa hana tunang dulu pon dlm 100-150 org. tp betul lah bak kata lisa..dulu ada sorg makcik ckp..tak payah lah nak bazir2 tunang. nnt kahwin nak pakai duit lagi..huhu..masa tu rasa mcm makcik tu dengki aje ngan kita..tp, bila nak kahwin terpikir balik..betul jugak makcik ni.HAHAHA..

utk hana, masa tunang buat hi tea aje..example menu: mihun dan nasi goreng (goreng sendiri), kuih-muih spt karipap, roti jala, muffin n etc (kebanyakan kuih2 makcik2 sponsor), sate, nasi impit, kuah kacang (hrtu cengkonon rasa org jauh dtg kajang mestilah nak makan sate kajang kan??), air minuman (panas & sejuk).

so, dba kena tetapkan lah dlm kenduri utk makan2 nak menu camne yg boleh cut cost.

utk bahagian canopy & kerusi meja estimation dlm 1 khemah RM300 plg murah.

utk hantaran pulak, depends laa..hana tak bg cincin tunang kat tunang hana..so, jimat! hahaha..kalau dlm bab hantaran ni katalah dba akan kahwin dlm masa tak sampai setahun (6 bulan- 1 thn cmtu ke), better dba prepare brg2 utk nikah masuk dlm hantaran.letak kain pasang nikah lelaki (sbb nnt kena beli jugak b4 kahwin), sampin, butang baju melayu, songkok camtu lah. dah tggl beberapa dulang je lagi..balance letaklah pemanis mulut..hihi..

ok..itu sahaja tips yg hana leh share..kot nak tanya ape2 FB CHAT kan ada soul sister!! hahaha

kuKu berkata...

nadia no tips sbb belum pernah juga..hehe..tp saje nk komen sini..^-^

~ NANA ~ berkata...

dear...i xde majlis tunang pon...cukup sekadar majlis merisik yg menggantikan tunang :)

i hari tu pakai baju kurung biasa je & hantaran 3 bakul je :P

tapi my fren tunang hari tu simple2 pon dkt 3000 habis...huhu

lovelyadibah berkata...

tira:HAHA..cheh!xpe2..janji kawin.huhu

lala:bila 2 byk bergantung pada status kewangan kami.insyaALLAH soon enuf.ingt nk bg cincin.kalo xcukup budget,cut cut cut..huuu~

syira:HAHA..haish.ngadala kan!!2 la dh released budget nie.hehe.

haa..cincin laki sediakan.ok!noted.sewa bj or beli siap senang kan.huu~..

lebihkan mknn!btul3.t sian diorg xcukup makan.huuu~..

nida:ooo..dba nie ingt kita sediakan.huu~..2 la..harap2 dba xover spend la t.

kak hana: huu~..masak sendiri pun orait gak kan.huu~..boleh r ditimbangtarakan.hantaran siap2 barang untuk nikah la kan?huu~..aku soka.cincin laki xder.heh.aku cut trus.HAHA.

haa yola.tp ko 2 yang sll offline.HAHA..baikla kak!!heh

nadia:HAHA..xpe2..any komen dialu2kan:)hey samala kita!!

nana: wow..lg simple.susah2 nor wt merisik jer.HAHA

nabilazhar berkata...

selamat buat persiapan diba... :) nabila dulu tunang bajet lagi ciput sbb mmg xnak tunang tp skdr syarat jer buat utk sedara mara taw...takot nnt terkejut plak bile dan2 terus kahwin jer...hihihihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnangX