Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Khamis, Jun 23, 2011

mcmana nk kira keperluan tenaga kita?

salam sayang untuk semua:)

apa khabar semua?? mesti semua jadi konfius mcmana nk jaga pemakanan kita agar kita xterlebih makan or terkurang makan..HAHA..tp rasanya ramai yang takut terlebih jer..heee


meh kita belajar bersama-sama.


mengikut pembacaan dba[if salah tlg bgtau eyh] untuk mengenalpasti berapa kalori yang kita mesti amik kita mesti mengira BMR kita.


apa itu BMR?


BMR ialah basal metabolite rate. hahaha..


pe 2??BMR ini ialah keperluan dalam badan untuk berfungsi seperti mengepam darah, memperbaiki sel dan memberi tenaga kepada otot ketika badan sedang rehat.


dalam erti kata lain, BMR adalah keperluan kalori badan yang paling minima.
sumber sini


BMR tidak sama untuk semua orang. 


cara pengiraan BMR ialah


lelaki :       66 + (13.7 x berat(kg)) + (5 x tinggi(cm)) - (6.8 x umur (tahun))
perempuan: 655 + (9.6x berat(kg)) + (1.8 x tinggi(cm)) - (4.7x umur(tahun))
sumber sini


apabila sudah mengira BMR, kita harusla mengira kandungan kalori yang diambil dengan menentukan kegiatan kita sehari2 untuk mengekalkan berat badan.tetapi untuk mengurangkan berat badan kita harus la mengurangkan sekurang-kurangnyer 500 kalori sehari.

kegiatan sehari2 diambil dengan menggunakan formula harris benedict. sumber sini

-sedikit atau tiada senaman : kalori - pengiraan = BMR x 1.2
-senaman ringan /sukan 1-3 hari dalam seminggu = pengiraan kalori = BMR x 1.375
-senaman sederhana /sukan 3-5 hari dalam seminggu = pengiraan kalori = BMR x 1.55
-senaman secara aktif/sukan 6-7 hari dalam seminggu = pengiraan kalori = BMR x 1.725
-senaman sangat aktif / selalu bersukan dan kerja secara fizikal atau rutin latihan = pengiraan kalori = BMR x 1.9

cara yang paling berkesan untuk mengurangkan berat badan ialah dengan menurunkan 15-20% dari keperluan kalori sehari2.. :)

semoga kawan2 dapat menurunkan berat badan hingga ke berat badan ideal:)

10 ulasan:

yUmIe berkata...

ala penat r nk kire2 dba..yumie bce pn dh cm pening..huhu:p

zimie berkata...

haha panjangnya dba!!! tsk2 kene hardcopy baru baca kot.hehe *guna printer ofis utk print ni* lalala

~ NANA ~ berkata...

hehe bgus betol dba...

i punya berat ideal 48kg tp now berat dekat 58kg...kekeke

K.I.N.A berkata...

aku da macam over je..tggi 158 berat 53.9..taknak ngaku dah 54 tu..haish..

UyaRayza berkata...

bmi uya dh ckup tp nk kena kurgkan berat bdn lg :(...br nmpak cantek heheheh...pompuan knnn biase ler hehehehe..thankz dba..uya siap copy lg info dba nie

lovelyadibah berkata...

yumie: alololo..mummy yumie nie xyah la nk turunkan berat badan okeyh!:)

zimie: HAHHA..xbyk k kertas guna untuk print 2??hihi

nana:lorh..nampk cute jer!xpe2 leh amalkan pengiraan nie.

kina: eh beza tinggi kita 2cm jer.HAHA tp berat aku kurang skit dari ko.agagaga..ok xmembantu

uya:kalo dh ok,jadi xyah nk turunkan berat badan.just maintain kan jer:)

r3bL berkata...

saja nak sharing ngan kengkawan..
bacalah www.sususejat.com

banyak info kat situ. :)

nida-razak berkata...

dba!! thanx sangat2..now da tahu mcm mna nk kire bmr yg sangat penting untk nida...huhu...

lovelyadibah berkata...

r2bl: whoa!!will do :)bgs la r3bl.byk gler info sihat!:)

nida:welcome.hehe..:)google je pun.huhu~

nida-razak berkata...

google pon sngat rajn dba..xsume org rjin nk google benda2 cm ni, include nida....hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnangX