Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Rabu, Jun 22, 2011

bagaimana mengira kalori makanan?

salam sayang untuk semua:)

apa khabar semua kawan2? untuk mudahkan kawan2 bagaimana cara mengira kalori makanan sehari2

PANDUAN MENGIRA KALORI MAKANAN

Kategori:Kuih Muih

1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

Kategori: Lauk Pauk

1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

Kategori: Makanan Rutin

1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

Kategori: Makanan Segera
1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

Kategori: Buah-buahan
1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
2. Betik (sepotong) = 45 kalori
3. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
4. Durian (5 ulas) = 64 kalori
5. Limau (sebiji) = 42 kalori
6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
7. Nenas (sepotong) = 59 kalori
8. Epal (sebiji) = 63 kalori
9. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori

kategori minuman
minuman berkabonat 1 tin 285g - 120 kal
minuman kotak 250g - 105 kal
susu tepung penuh krim 1 sudu makan - 33 kal
susu tepung tanpa lemak 1 sudu makan - 25 kal
aiskrim 2 skop- 390 kal
susu pekat manis 1 sudu makan - 71 kal
yogurt rendah lemak 1 cawan - 90 kal
mentega 2 sudu teh - 75 kal
keju chedar 1 keping -58 kal


Petua memilih makanan di restoran :

sebelum menempah meja, dapatkan maklumat sama ada bahan ramuan hidangan dapat ditukar baca menu dengan teliti dan pilih makanan yang sihat.
Pilih makanan yang bersayur. Minta salad tanpa dresing minta makanan yang kurang berminyak, garam dan tanpa serbuk perasa (MSG).
Minta yang menggunakan perasa seperti rempah atau herba pilih hidangan yang dikukus, rebus, panggang atau dibakar jika ada sos, minta ianya disajikan berasingan jika anda memerlukan makanan yang rendah kolestrol, elakkan makanan berdaging seperti otak, hati dan buah pinggang atau ketam, udang atau sotong pilih makanan yang disediakan pada asalnya memang berkalori rendah

minta buah-buahan sebagai pencuci mulut minum air, teh atau kopi tanpa gula daripada meminum minuman ringan yang manis atau beralkohol

info ini dba amik kt sini-->http://www.langsingsihatformulasipakar.blogspot.com/2010/01/tips-pengiraan-kalori-makanan.html

next entry dba share mcmana nk kira berapa banyak tenaga yang diperlukan setiap hari:)

9 ulasan:

LisaLisut berkata...

nasi kandaqqqq nasi briyaniiiiii terliur.lapar ni.maggi je takde dlm ni.maggi jelah i makan haha

elydalyla berkata...

Wahh bagusnye dba ni! Nak jd nutritionist ke? Hehe. ;p
Ini la keje ili setiap hari. Smpai stres dibuatnye. Huhu

lovelyadibah berkata...

Lisa: haha..suma2 pun ada kandungan kalori.yg penting mcmana pengambilan nyer:)

ili: dl dba ada amik minor dalam nutrition.huhu..ye k??bestla!huu..hari2 kira kalori.:)i.yg penting mcmana pengambilan nyer:)

ili: dl dba ada amik minor dalam nutrition.huhu..ye k??bestla!huu..hari2 kira kalori.:)

zimie berkata...

dba, camne nak kira ni??zimie nak kena ambik makanan kurang 1200kcal kalau nak kurus(cehh).waaa nak nagis je rasa.terpaksa cut makanan sedap2 haha salah sendiri kan?skrg gak print list ni.huhuhuhhh

lovelyadibah berkata...

zimie: xsemestinyer kena cut makanan yang sedap untuk rendah kalori:)kena tau trick dier.hehe..orait!

r3bL berkata...

saje nk sibuk.

petua utk kurus senang je. makan secara sihat + eksesais.

1200kcal sehari, apa je yg bole mkn klau ikutkan, tapi klau diimbangi dgn eksesais yg bole mbakar kalori, dapat capai 1200kcal sehari.

cut portion of your meal dan banyakkan makan complex carbs.

and then again, exercise. :) as ez as brisk walking and as hard as..err.. running long distance kalau suka.. :)

(maaf nyibuk sat.. )

elydalyla berkata...

minor subjek pn dba da terer nih. gud job dba! :)
betol2. yg penting input n output kne balance.

hana yoriee berkata...

kira kira..kira pakai nutriPro lah ili..hihi..

lovelyadibah berkata...

r3bl: huhu~..thanks for the opinion:)btul2:)

ili:hehe..mana ada.bese2 jer.:)nie pun google gak.huuu~..

kak hana:hihi..pe 2??:P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnangX