Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Rabu, Mac 23, 2011

mari kita belajar memasak!:)

salam sayang untuk semua kasayangan-kesayangan:)


saya nk mula praktis masak untuk doorgift dan untuk makan sendiri..ecececeh..


yer...practise make perfect!:)


saya akan buat 2 resepi untuk encek b hujung minggu nie..:)


1. apam dot dot..heee..
2.cupcake coklat:) -my favourite!:)






APAM POLKA DOT -amik dari MY resepi :)



Bahan-bahan ( 45 biji Cup Sederhana Besar )

  • 3 biji telur
  • 275 gm tepung gandum
  • 200 gm gula halus
  • 150gm susu segar (fresh milk) . Boleh juga ganti dgn susu sejat
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna & Esen Vanilla

Cara-cara

  1. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa
  2. Kueh1
     Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  3. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang. Saya guna acuan tart , kawan saya guna acuan apam..boleh je mana2..asalkan berlapik
  4. Picitkan blueberry filling secukupnya
  5. Kueh2
     Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan
  6. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit
  7. Jangan buka api besar semasa mengukus. Nanti merekah
  8. Boleh tukar filling (inti) apam ni dengan inti pilihan contoh : sekaya, strawberry, jem, peanut butter, coklat, orange filling dan apa2 yg anda suka.
  9. Selamat Mencuba :) --hehe..penting nie:)



CUPCAKE COKLAT --NIE dari sini

Bahan-bahan:
2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang
Bahan A
1 sudu kecil vanila
1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe
Bahan B
2 sudu kecil sodium bicarbonate
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
==============================
** Topping **
1/2 cawan koko van hauten
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
  • Pukul telur hingga kembang
  • Masukkan gula dan pukul lagi
  • Kemudian masukkan minyak masak
  • Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
  • Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
  • Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok…taruk je atas kek yg dah sejuk
Sumber resipi: fendy75@myresipi.com


wish me luck..sok nk cari bahan2 untuk wt apam dan cupcake coklat yang sedap 2:P hehehe~..:)

6 ulasan:

♥ Kasut Pink ♥ berkata...

Dba, meh nak rase :P

nizabeba berkata...

nak apam polka dot! comeynye!!

~ NANA ~ berkata...

tolong buatkan...nak tempah utk wedding i nanti...haha

"cikkin" berkata...

yeayy..go dba!! go dba!! nak rase tau..=)

~ mizzAmy ~ berkata...

skang musim apam polka dot plak kan? nanti dah berjaya buat sila update kat blog. ;)

lovelyadibah berkata...

ct: HAHA..walaupun t xsedap??

niza: 2 la tgk mcm comel..harap2 aku wt pun comel t..huuu~:)

nana: HAHA..gler ke pe??t kalo masing2 polka dot nyer huduh ??xpasal jer!!HAHA

cikkin: HAHA..yer kalo sedap,t i sponsor jer..eceh!!:P *neves*

amy: takut plak kalo berjaya 2!insyaALLAh,jadi xjadi akan update gak..untuk kesayangan semua!:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnangX