Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Rabu, April 13, 2011

sanggul lintang


salam sayang untuk semua:)


rindu nk cerita pasal wedding kt blog nie:) suma pun duk cerita progress and stuff..my progress??..biarla rahsia..eceh!!gediks sangat!:)

sapa tau sanggul lintang nie pe??hehe

sanggul lintang nie sangat terkenal kt melaka:) ibu dl dier kawin pakai sanggul lintang nie:) i wish i can put up the picture..tp mana ntah pegi gmbr 2..dh la tinggal 2 jer kenangan hari perkahwinan diorg..huhu~..see??susah nk wt kenangan kalo xder orang tangkap gmbr kan??*sigh*

ok2..meh kita tgk sanggul lintang nie pe:)

dari sini [link]
dari sini [link]

dari kak salima :)[link]
dba tertarik dgn artikel dalam pengantin yang terbaru nie..:)yg cover girl dier faezah elai 2..:) dba sgt suka everything yang vintage when it comes to events or function!it just sounds everlasting and immortal..tp bila bab rumah kinda thing, i prefer white modern..walaupun sepol ckp t cepat kotor dan dba nie malas nk mengemas n bla bla bla..so on..HAHA..tiba lari topik!

kalo dlu maybe mmg sll nyer untuk pengantin yang tidak bertudung:) tp skrg ada je pengantin bertudung mengenakan sanggul lintang untuk majlis bertandang:)

okeyh nie panduan dari artikel 2 :)enjoy peeps!!


1.Andai anda memiliki rambut yang panjang, pastikan anda mencuci serta mengeringkan rambut beberapa jam sebelum jurusolek tiba. ini akan menjimatkan msa jurusolek daripada terpaksa berjam-jam mengeringkan rambut anda untuk disanggul

2. bagi mereka yang gemar mewarnakan rambut, pastikan anda memaklumkannyer kepada jurusolek. ini bagi memudahkan jurusolek membawa sanggul yang serona dengan warna rambut anda.

3. Berbincang terlebih dahulu dengan jurusolek tentang bentuk sanggul yang sesuai dengan bentuk wajah serta ketinggian anda. ini bagi memastikan sanggul tersebut tampak manis buat anda.

4. pilih hiasan sanggul seperti bungaan segar yang benar-benar segar serta berpadu serasi dengan pakaian yang anda gayakan di hari persandingan anda.

5. Jika mahukan menghias sanggul dengan cucuk sanggul, pilih cucuk sanggul yang kecil dan pastikan susunannyer menepati bentuk wajah anda. Ini untuk mengelakkan ia terlalu sarat di atas kepala anda.

6. Minta jurusolek mengemaskan dandanan sanggul anda di semua bahagian. sanggul yang dibuat dengan rapi menandakan kecantikan sanggul tersebut 


source: gayarambut, pesona pengantin keluaran mei 2011 :)

11 ulasan:

~ NANA ~ berkata...

ooo sanggul lintang namanya...i teringin nak pakai camni masa majlis berinai nnti...hehehe...tp xtau la dpt ke x pakai sanggul lintang tu, takot berat sgt...haha

♥ Kasut Pink ♥ berkata...

Bulan lps 1st time tgk pengantin pakai sanggul lintang ni. menurut pak andam tu Skrg pnye x same mcm dulu, skrg tinggal taruk atas kepala je pastu pinkan klu dlu dulu kena susun satu2 (can't imagine) amik mase berjam2 nak siap. Pastu pak andam tu pesan nak salam org tua jgn tundukkan kepala tp tarik tgn angkat ke atas. Ate klu tunduk dgn sanggul2 jatuh..haha

lovelyadibah berkata...

nana:ye k??mmg cantik la!!xpela..ada je yg ringan nyer:)

ct:owh..aah kan..ate nyer kalo jatuh mmg xdapat la nk tolong t..HAHA

~ mizzAmy ~ berkata...

ha'ah kan. mcm dah tak dek dah wedding pakai sanggul cucuk2 macam nie. dba buat lah!!

farhanna berkata...

mine hr tu gune sanggul yg gold kaler tu.. makk aiihhh beratttt

cikFM berkata...

mak saye pun suh pakai cam ni mase malam berinai tu.. tp i ckp macam berat je.. die ckp pilih la yg ringan sikit.. huhu.. berat sangat ke erk dba? **bajet mcm dba penah pakai.. hahaha**

didieadila berkata...

berat tak benda sanggul lintang ni? hehehe..pkai la dba..hehehe..

lovelyadibah berkata...

mizzamy: 2 la..skrg tgh pkr nk gabungkan x tema yang modern dgn pakai sanggul..HAHA..nk jugak!:P

farhanna: ye k??berat kan??ibu pun ckp sanggul lintang 2 sangat berat..tp sgt cantik!:)

cikFM: HAHA..2 la..mcm la dba penah pakai plak..HAHA..skrg dh ada yang ringan la!kena tanya mak andam la kan:)

lovelyadibah berkata...

didiedilla: HAHA..nk pakai sgt:)huu~..nk cari la yang ringan dan leh pakai tudung with it:)hehe..diorg ckp ada yang ringan,ada yang berat:)

farahfatihah berkata...

huhu tak tau plak nama dia sanggul lintang heheh tq for sharing

Tanpa Nama berkata...

Selalu sanggul lintang kan pkai dgn songket,pelik x kalo pkai dgn baju lace moden..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnangX