Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Rabu, Mei 11, 2011

apa itu kanser servik??

salam sayang untuk semua :)

uik??masa tgk iklan nie, mmg tertarik la nk tgk sebab dier wane pink..ahaha~~
dari sini [link]
dari sini [link]

tapikan bila baca isi kandungan iklan nie tertarik sangat dgn kempen kesedaran nie..sangat penting untuk kita perempuan :) meh kita baca sedikit sebanyak tentang kanser servik nie.. link dari laman web kementerian kesihatan [link]

apa itu kanser servik??
ia merupakan kanser pangkal rahim -di mana servik adalah bahagian pangkal atau bawah rahim yang bersambung dengan vagina. owh sangat menakutkan..

bagaimana ia bermula??
apabila sel-sel di servik membiak secara luarbiasa -sel kanser mmg begitu kaedahnya
terbahagi kepada
1. peringkat awal - di sekitar servik
2. peringkat lewat - merebak ke tisu-tisu berhampiran atau organ tubuh yang lain (malignant)
sebagai contoh paru-paru melalui sistem aliran darah.

facts mengenai kanser servik!!

  • Merupakan kanser kedua terbanyak dikalangan wanita selepas kanser payudara.
  • Di Malaysia, senario yang sama berlaku dan terdapat peningkatan kes sejak kebelakangan ini.
  • Dianggarkan lebih kurang 18 orang wanita dari setiap 100,000 penduduk mengidap kanser ini.
  • 7.9% (2,000 - 3,000 kes setiap tahun) dari semua kes kanser yang dimasukkan ke hospital kerajaan adalah terdiri dari kanser servik.
  • 10.5% dari kematian wanita yang mengidap kanser di hospital kerajaan adalah disebabkan oleh kanser servik.
gejala dan simptom kanser pangkal rahim

sila rujuk dr jika korang mengalami salah satu daripada gejala di bawah:

  • Perdarahan yang luarbiasa dari vagina (bukan haid)
  • Perdarahan yang banyak
  • Perdarahan yang berpanjangan
  • Perdarahan di antara haid
  • Sakit
  • Kehadiran darah beku
    • Perdarahan dari vagina selepas hubungan seksual
    • Sakit semasa hubungan seksual
    • Perdarahan dari vagina selepas putus haid
    • Keluar cecair yang luarbiasa dari vagina
  • Berbau
  • Bercampur darah 

Bolehkan kanser pangkal rahim dikesan?
YA,boleh..so jangan risau yer kawan2:)

dengan melalui ujian PAP SMEAR

ok2..PAP SMEAR ini pe plak la kan??
PAP SMEAR ini ujian untuk memeriksa kesihatan servik.

 PAP SMEAR

  • Ia boleh menyelamatkan nyawa anda
  • Ia adalah satu saringan untuk mengesan keadaan pra-kanser (sebelum terjadi) iaitu terdapat sel serviks luar biasa yang boleh mengakibatkan kanser.
  • Ia adalah sempena orang yang pertama menjumpai cara ini pada tahun 1940 iaitu DR. GEORGE PAPANICOLAOU.
  • Ia adalah satu prosidur yang mudah dimana sedikit sel diambil dari servik dan dihantar ke makmal untuk kajian.
  • Tidak perlu ubat atau bius.
  • Mengambil masa beberapa minit sahaja.
so apa lagi kawan2..jom kita support kempen kesedaran ini :)

----> http://says.my/lovelyadibah/pocc3

untuk kita-kita ajer :)

6 ulasan:

Alia.A berkata...

dba. kanser serviks ni most of us tak pay attention sgt kan. but truth is, it's crucial to know! lucky lah kids nowadays boleh dpt hpv injection for free esp those in secondary school. alia dh amek dh hpv injection. tinggal last injection in august nnt.

better amek sbelum kahwin 9-10 months before your big day. but alia amek kt private clinic since comp bayar. tapi mahal lah jgk. 1 injection cost around 200++. kt klinik kerajaan xleh mtk utk amek hpv injection sbb dorg utamakan budak2 sekolah.

lucky them! so dba, sgt di galakkan dba amek skrg before kahwin next year kan? better prevent than cure.
alia amek pun sbb mak alia suruh. hehehe. if not, tak terfikir nk amek.

lovelyadibah berkata...

wow~~..ye k??2 la..dba was like "bagusla kempen kesedaran nie" mmg ramai yang xtau..terutamanya dba la kan~~..HAHA

owh..nama injection dier hpv eyh??rm200++ mak aih..kena msk dlm list to do ah kan??thanks sayang!!sama2 la kita beringat kan??

zimie berkata...

dba!! err thanks tau info ni. tapikan yang pap smear test tu cam 'sakit' je diorang cakap. adui nervous nya kalau bak buat. ada yang jenis tak sakit tak?hua hua

lovelyadibah berkata...

zimie:dba pun xsure sbb xpenah pegi wt:)br tau:)tp ikut link kementerian kesihatan 2..dier ckp xmenyakitkan..:)xpela yang.at least kita wt pemeriksaan:)

zimie berkata...

siap google tu dba.'pap smear sakit atau tak' hahaha. baca2 pengalaman org lain, ada yang cakap tak sakit. lega di situ. macam nak pergi torai la cek.;)

lovelyadibah berkata...

yay!!:)nk try gak..tp tunggu uang nyer dong..agagaga

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnangX